Özgün mimarisi ile güzel evleri, birbirinden güzel köyleri, Karanlık Kanyonu ve sakinliğiyle Erzincan’ın gözde ilçesi Kemaliye.
Karayolu ile Kemaliye Erzincan’a 115 km, Elazığ’a 140 km, Sivas’a 270 km, Malatya’ya 170 km,
İstanbul’a 1.100 km, İzmir’e 1.270 km, Ankara’ya 690 km uzaklıkta.
Ben İzmir’den Subaru XV ile yola çıkıp Nevşehir’de Kızılırmak kıyısında ve Malatya’da Levent Vadisi’nde birer gece kamp yaparak rahat bir şekilde 2 günde ulaştım Kemaliye’ye.
Eski adı Eğin olan ilçe, Cumhuriyetin ilanının ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün onayıyla Kemaliye adını almış.
Evlerin herbiri gerçekten görülmeye değer. Kapıları, kapı tokmakları, beton ve ahşap katları, yeşillikler içindeki estetik yapıları çok güzel.
İlçenin sokaklarında, köylerinde, Taş Yol Tünellerinde, köprülerinde gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.
Kemaliye’yi ilginç ve çekici yapan en önemli unsurların başında gelen Karanlık Kanyon ve kanyon boyunca uzanan Taş Yol gerçekten çok etkileyici.
Proje tarihi 1870 yılı olmasına rağmen ancak 1993’de hız kazanan ve 2002 yılında tamamlanan bu yolda pek çok tünel var. Tüneller alışıldık, ışıklandırmalı karayolu tünellerine hiç benzemiyor. Daha çok mağaraya benzer karanlık ve esrarengiz dehlizler gibiler.
Kanyonun bir tarafından diğerine geçilebilmesi, köylere rahatlıkla ulaşılabilmesi için köprüler inşa edilmiş.
Kemaliye, Fırat’ı besleyen iki önemli akarsudan biri olan Karasu ile ikiye bölünmüş.
Karasu, Erzurum’un 3170 m’lik Dumlu Baba Dağı’ndan başlayan yolculuğuna, Kemaliye’de duvarları 600 m’ye kadar yükselen Karanlık Kanyon’da kıvrıla kıvrıla devam ediyor.
İlk gece kampımı Yayladamı sırtlarında 1.960 m rakımda oldukça eğimli bir yamaçta inanılmaz rüzgarlı bir havada, ikinci gece ise İliç ilçesine bağlı Bağıştaş Köyü civarındaki bir tepede yaptım.
Bölgede karasal iklim hakim ve rakım 950 m olduğu için yaz mevsiminde bile geceleri kampta çadırda üşümek mümkün olabiliyor.
Doğa sporları için tam bir cennet olan Kemaliye’de, en çok sevdiğim sporlardan kano ve standup paddle boad yapmak çok istediğim şeylerin başında geliyordu
Kürek çekerken demir yolundaki tünellerde aniden beliren trenin vadide yankılanan sesi hala kulaklarımda. Ne kadar güzel bir tren yolu güzergahı. Kesinlikte bu yolculuğu yapmak gerek.
Bu kanyon içinden trenle geçmek ne güzel bir duygudur.
Karasu, Karanlık Kanyonda ilerlerken, kanyonu dikine kesen tali kanyon ve vadilerden akan dereler ile besleniyor. Dayanamayıp bu tali kanyonlardan birine girdim ve yaklaşık 2 km kadar ilerledim. Kürek çekilemeyecek kadar sığ ve cılız olan sular, tali kanyon boyunca ilerlerken irili ufaklı şelaleler yapacak kadar gürleşiyor.
Kayalarda kaya güvercinleri ve puhu yuvaları, yuvalarda henüz uçamayacak kadar küçük yavrular, milli zeminlerde kurt, ceylan ve dağ keçisi izleri, sularda yengeç, su yılanı,balık yavruları, çeşit çeşit sinek, böcek ve kelebek görüyor, gördükçe bu kapalı ekosistemde doğal hayat için umutlanıp hayallere dalıyorum.
Dikkatle arasam göreceğime emin olduğum semenderler maalesef bu hızlı keşif turumda gözüme ilişmiyor. Semender omurgalı bir hayvan olmasına rağmen, enteresan bir şekilde bu bölgedeki ismi Yağmur Böceği.
Bölgede endemik olan sarı benekli bir tür var. Orijinal ismiyle Türk Semenderi.
En kısa zamanda tekrar gidip keşifleri derinleştireceğim. Gelişimi Doğa Sporları Festivali’ne denk getirmeye çalışıp bölgede yapmaya fırsat bulamadığım sportif faaliyetleri yapacağım.
Kanyonu yakından gezmek isteyenler, kanyondaki tekne turlarına katılabilirler
Henüz denemeye fırsat bulamadığım Via Ferrata yani Demir Yol tırmanışı için 3 etaplı bir parkur hazırlanmış. Uzunluğu 400 m’lik, toplam 517 basamaktan oluşan yol kanyonun en yüksek tepelerinden birinin zirvesine kadar çıkıyor. WingSuit kullanabilenler bu yolu tırmanarak zirveye ulaşınca Yarasa Kanat dalışı gerçekleştirebiliyorlar.
Ve yine Subaru XV ile bu yollarda engel tanımadan ilerliyor, her geçtiğim virajdan sonra yeni yerler görmenin heyecanını yaşıyorum.
instagram : dincersertkaya
facebook: dincersertkaya
www: www.dincersertkaya.com
photocredit: Dinçer Sertkaya