Flamingolar ve pelikanlar bölgedeki en ilgi çekici türlerin başında geliyor. Hayvanat bahçelerinde ve belgesellerde görülebilecek bu kuşlar artık şehirle özdeşleşmiş durumda. Bölge Türkiye’de flamingoların ürediği iki alandan biri.
Flamingoların doğal üreme alanları olan adalar doğal sebeplerle aşınıp yok olmaya başladığı için 2012 yılında başlatılan çalışmalarla dünyanın en büyük flamingo üreme adası oluşturuldu.
Kuşlar ve doğal hayat için çok önemli olan ve kurak yaz dönemlerinde kuruma riski bulunan suları tükettiği için kesilen okaliptüs ağaçları yerine Gediz Deltası’na uygun türlerden iğde ve ılgın ağaçları dikildi.
Bölge kuşlar için o kadar uygun bir doğal alan ki, göç yolları üzerinde olduğundan yılda 50.000 üzerinde kuşun uğradığı tahmin ediliyor. Deniz tarafındaki dalyanların tuzlu suyu ile Gediz Nehri’nin taşıdığı tatlı su, biyolojik çeşitliliği artıran harika bir harmoni oluşturuyor.
Balıklar, sürüngenler, omurgalı hayvanlar ile bu alan eşi bulunmaz bir doğal hazine.
Bölgeye kuşları izlemek, fotoğraf çekmek, kano, SUP ve bisiklet antrenmanlarımı yapmak için gidiyorum. Kuş cennetinin tamamı bisiklet ve elektrikli araçlarla gezilebilir halde.
Mavişehir bölgesine kadar uzanan uçsuz bucaksız lagünler arasında kuşları rahatsız etmeden kano ve SUP ile kürek çekmek, sessiz ve trafiksiz yollarında pedal çevirmek hem bedenime hem de ruhuma çok iyi geliyor.
instagram : dincersertkaya
facebook: dincersertkaya
www: www.dincersertkaya.com
photocredit: Dinçer Sertkaya