Türkiye’nin en güze doğal alanlarından Kaçkar Dağları Milli Parkı her mevsim ayrı güzel.
Sonbahardan kışa ve kıştan sonbahara geçiş dönemlerinde, yayla yollarında her türlü zeminle karşılaşıyorsunuz. Kimi zaman karlı, buzlu, kimi zaman çamurlu ve taşlık dik virajlı yollar araçlar için zorlu bir test parkuru gibi.
Subaru XV ile bu yollarda engel tanımadan ilerlerliyor, her virajdan sonra yeni yerler görmenin heyecanını yaşıyorum.
Doğu Karadeniz Dağları’nın üç büyük zirvesi olan Kaçkar, Verçenik ve Hunut Dağları’ndan oluşan Kaçkar Dağı Milli Parkı ormanları çok zengin flora ve faunaya sahip.
Ayı, kurt, çakal, tilki, geyik, dağ keçisi, domuz gibi hayvanlarla bir omurgalı çeşitliliği var. Kar yağmaya başladığında, veya çamurlu bir bölgede hemen her zaman vahşi bir hayvanın ayak izi ile karşılaşmak mümkün.
Adeta her yerinden su fışkıran bu dağların karstik yapısı, nehirlerle nakış gibi işlenmiş.
Kaçkarlar’ın dört bir yanında, dağların eşsiz güzelliğini süsleyen vadiler, set gölleri, buzul gölleri, şelaleler ve hayat dolu yaylalar var.
Yürüyüşler ve kış mevsiminde kar faaliyetleri için kuzey yaylalarını tercih ediyorum.
Milli parkın girişine ulaşmak için Ardeşen üzerinden Çamlıhemşin yönünü kullanıyorum. Ardından Ayder Yaylası ve Galer Düzü’ne ulaşıyorum. Burada sportif ve turistik gezi yapmak isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok şirin kafeler, restoranlar ve bungalow kütük evlerde konaklama imkanları var.
Galer Düzü benim için istasyon niteliğinde. Kavron, Ceymakcur, Palovit, Kasvac yaylalarına yapılacak yürüyüşlerde ve kar faaliyetlerinde ana kamp gibi kullandığım bir bölge. Zirveyi hedefleyen dağcıların ana kamp alanı ise genllikle Dilber Düzü oluyor.
Karadeniz kıyıları ile Doğu Anadolu şehirleri arasında set gibi dizilen bu dağ silsilesinin geçit vermez zirveleri arasında kıvrıla kıvrıla ilerleyen dağ yolları, aşıtlar ile bölgeleri birbirine bağlıyor. Zil Kale gibi bazı tarihsel öneme sahip kontrol noktaları ve taş köprüleri görülmeden geçilmemeli. Pokut ve Huser yaylaları, Şenyuva en populer yerler arasında.
Kış mevsiminin epey uzun sürdüğü bu görkemli dağlar kar altındayken hedikle kar yürüyüşleri, tur kayağı, snowboard ve heliski aktiviteleri yapılabiliyor.
Fırtına Deresi’nde rafting ve akarsu kanosu yapmanın adrenalini çok yüksek, tadına doyum olmayan bir keyif veriyor.
Dağcılık için harika parkurların olduğu Kaçkar Dağı’nın güney tırmanış rotasında en yüksek zirve 3932 m ile Kaçkar Tepesi.
Bulutsuz gecelerde bahar aylarında bile 2500 m’ler den itibaren sıcaklığı sıfır derecenin altına düşüyor, yavaş akan sular ve eriyen karlar donuyor.
Büyüleyici ormanlar, yaylalar, özgün kültürel yapı, bitkisel çeşitlilik, ihtişamlı zirveler, buzul gölleri, her vadide gürül gürül akan dereler, hayvansal zenginliğe, doğaya hayat veren Kaçkar Dağı Milli Parkı doğa severler için tam bir cennet.
Ne zaman dağlara çıksam, o ihtişamı, güzelliği en derinden hissetmek için soğuğuna, suyuna, rüzgarına, karına, buzuna, kayasına, ağacına, çiçeğine, hayvanına, böceğine.. her şeyine dokunmak istiyorum.
Bu derinden hisleri ve anıları biriktirerek, orada olamadığım anlarda bile gözlerimi kapattığımda oradaymış gibi hayallere dalabiliyorum.
Kaçkarlar tüm bu duyguları hissedebileceğim en güzel yerlerin başında geliyor.
Her mevsim olmak isteyeceğim bir yer.
Hayallerinizi ertelemeyin. En kısa zamanda bu güzellikleri sizin de görmenizi diliyorum.
instagram : dincersertkaya
facebook: dincersertkaya
www: www.dincersertkaya.com
photocredit: Dinçer Sertkaya